SLOTTSSKOGEN

Slottsskogsgrindarna ca 1900 (bilden tillhör Göteborgs Stadsmuseum) Slottsskogsgrindarna ca 1900 (bilden tillhör Göteborgs Stadsmuseum)

Jag älskar Slottis, året runt! Den perfekta parken, en juvel i Linné!
Du kan gå, jogga, springa Vårrus, cykla. Du kan grilla, spana, sova. Hälsa på älgarna och sälarna. Äta, skapa hos Dômens konstskola, dansa på  Way Out West . Köpa glass, gå naturstig, besöka landskapsstugor.


Dåtid
Slottsskogen är en present (tack!) från kung Gustav II Adolf, som år 1624 tyckte att ”Borgerskap med Hustrur och Barn om Sommartid förlusta sig uti Engegårdens Skog”. Dåvarande Slottsskogen hade sedan medeltiden varit Älvsborg slotts kungliga jaktmarker (ruiner av slottet finns att se bakom hotell Novotel i Klippans reservat). Fint folk i Götebrog fick tillgång till parken förutsatt att de inte ” ”hugga neder Skogen och fälla djur eller bruka någon annan motwillighet”. Så Slottsskogen har en bakgrund både som Kronans tillhörighet och borgerskapets mötesplats. Majorna inkorporeras 1868 och Göteborgs stad blir ägare till Slottskogen.

 På 1670-talet beskrivs Slottsskogen som den plats där ”halva staden ” samlas till ”plaisir” och där det ”spelas väderboll". Har sökt efter vad denna åldriga lek är men har bara funnit att det bör varit en metallboll som ev. fylldes med vatten (?). Erik XIV ska ha spelat "väderboll". I en text från år 1775, skriver de om en "bod"  där man sålde   ”lemonad, mandelmjölk och viner”. Värt och veta var att vid den här tidpuinkten, är bara delar av parken anlagd, övriga delar är "vildmark". Ute i Europa hade det sedan länge varit modernt med liknande parker och göteborgarna ville inte vara sämre. August Kobb, ”Slottsskogens fader”, driver på frågan och belönas bl.a. med en skulptur i Slottskogen (i en bergsvägg till höger, på väg upp till säldammarna). 

Parken blir väldigt poppis och mycket finns att göra här, dans på Dufvas backe var en sådan aktivitet. Johannes Dufva var en populär fiolspelare från Majorna, som spelade på dansbanan nära Barnens Zoo. Ev. heter den branta backen upp till Barnens Zoo "Dufvas backe" (måste kolla upp detta!). En annan typisk aktivitet var "Utesovarnatten" i samband med Kristi himmelsfärdsdag. Förr i tiden kom barnfamiljer till Slottsskogen (enda lediga dagen!) för att leka men också för att koka kaffe. Det var ordning och reda tack vare att polisen var stationerad i "Polishuset" (finns kvar, ligger mellan Linnéplatsen och Villa Belparc, på vänster sida).

När Linnégatan byggs på slutet av 1800-talet, sätter man upp grindar in till parken och man ska tydligen ha tagit 5 öre i avgift. En vaktstuga fanns också. På 1920-talet togs grindarna bort men i över 40-50 år, höll göteborgarna fast vid att säga: "Vi ses vid grindarna" trots att de aldrig ens sett dem! Hör med mor-och farföräldrarna nästa gång, om de vill ses vid Grindarna. Värt att tänka på är varför man idag från Linnéplatsen har en sådan knepig "icke-entré" till Slottsskogen? 

Villa Belparc (bilden tillhör Villa Belparc) Villa Belparc (bilden tillhör Villa Belparc)

Nutid
Slottsskogen är öppen dygnet runt, gratis och 137 hektar stort. Man kan cykla genom parken och komma ut i Majorna. Har du tur, kommer du ut vid Majvallen och kan se fotbollslaget Azalea spela match! Tar du dig upp, förbi Plikta, så kan du tråckla dig fram till Masthugget (höger sida). Uppe på toppen (där älgarna är) har ni världens utsikt över västra Göteborg och hamninloppet.
I Slottsskogen finns stora gräsmattor, möjlighet att jogga, cykla, grilla, spela brännboll och mycket mer. Många familjer kommer hit för att grilla och är det bra väder, är det fantastisk stämning här! Det finns en säldamm och ett pingvinhus (nära pingvinerna finns ett väldigt trevlig café). Sälarna matas kl. 14.00 och pingvinerna kl. 14.30 (varje dag, får jag hoppas…)
 
Här finns också en s.k. barfotaslinga på 300 m. som är ganska rolig. Härifrån är det inte långt till Azaleadalen (azaleorna blommar i slutet av maj till början av juni, värt att se!). Uppe på krönet av Slottskogen, finns ”djurhägnader” med älgar, hästar, fåglar m.m. (tror det står ”Djurgårdarna” på skyltarna). Riktigt fint! Ta en tur runt här. Nära ligger Barnens Zoo och på sommaren brukar de arrangera ponnyridning i närheten. På Barnens Zoo får man komma in och klappa getter bl.a. och det är väldigt mysigt. Uppe på Olivedalshöjden, når ni Göteborgs naturhistoriska museum, där den berömda valen finns. Närmast är det att gå upp från Linnéplatsen. I närheten ligger också en riktigt bra lekplats, Plikta, hur stor som helst med alla slags lekredskap. Namnet Plikta (från början ”Plikten”) kan vara för det kan ha stått en s.k. plikttavla här tidigare ”med förbud vi vite/plikt”. Alltså en förbudstavla. Enligt göteborgshistorikern Robert Garellick, så ska man ha odlat säd här en gång i tiden, där nu Plikta ligger (därav skylten). Lekplatsen rekommenderas varmt. På andra sidan Slottsskogen, ligger Slottsskogsvallen (bl.a. målgång för Göteborgsvarvet). Här är centrat för friidrott i Göteborg (hoppas jag inte trampar någon på tårna nu). Här finns bl.a. friidrott, brottning, hockey och konståkning. I Slottsskogen finns det också frisbeegolfbana och minigolf. Mitt i Slottsskogen ligger Villa Belparc (vid den stora dammen), en absolut favoritrestaurang. När solen skiner och vattnet i dammen glittrar, så är Göteborg i sitt esse. Såå fint! Gratis musikunderhållning hela sommaren.