FLER GATOR I LINNÉ

Vegagatan 1966 (bilden tillhör Göteborgs Stadsmuseum) Vegagatan 1966 (bilden tillhör Göteborgs Stadsmuseum)

Vegagatan
Området kring Vegagatan och Jungmansgatan, kallades förr för ”Dahlins äng” (efter dess ägare Samuel Dahlin). Föreställ er att det gick får och betade här! Här växte också en stor ekskog. När området blev bebyggt, fanns det staketinhägnade förträdgårdar här. 1880-1890 bygger man landshövdingehus längst med Vegagatan. Dem här är de första flerfamiljshusen. Man fortsätter bygga fram till 1920-talet. På 1960-talet rivs dem och ersätts med byggkomplexet Nordostpassagen. Anledningen till att hela området är byggt i terrasser och att det finns så många trappor, är att det finns en höjdskillnad  på 26 meter!
Under 1920-talet försvinner landshövdingehusen och på 1930-talet blir Vegagatan asfalterad för att klara busstrafik. De sista landshövdingehusen vid Vegagatan, mellan Prinsgatan och Plantagegatan, rivs 1981.  De nya hus som uppfördes, byggdes b.la av betongelement som monterats ned från höghus i Bergsjön som inte gått att hyra ut.
Vega var  namnet på upptäcksresande Nordenskiölds fartyg. Med Vega reste han för att upptäcka vägen norr om Europa och Asien, med andra ord Nordostpassagen och just precis, namnet på det stora grå byggkomplex som idag ligger mellan Vegagatan och Jungmansgatan! 1964 får de klartecken och under åtta års tid rivs 121 landshövdingehus med totalt 2400 lägenheter. Man får tycka vad man vill men vi tycker att det känns lite sorgligt, nu är husen borta för alltid...

Majorsgatan/Sveagatan: kemtvätt och cykelreparatör.
 
Majorsgatan/Kastellgatan: zoo, ett par gallerier och gitarrreparatör.
 
Kastellgatan: Dubbel Dubbel (serverar dumplings och dim-sum), surdegsbageri Alvar och Ivar, möbelrenovering, yoga och fotobutik.
 
Sveagatan: skoreparatör, tatuering , nepalesisk restaurang och serietidningsaffär.
 
Sveagatan/ Djupedalsgatan: cykelreparatör.
 
Djupedalsgatan: Hos Pelle (jättegott). Pinkbär Gelato (dyrt). 
 
Majorsgatan/Kastellgatan: zoo, ett par gallerier och gitarrreparatör.
 
Rosengatan
Alfhemsgatan
Risåsgatan
Lilla Risåsgatan
Värmlandsgatan
Prinsgatan
Plantagegatan