KURIOSA

*Hur hänger Oscar II ihop med Linnégatan?
*Vilken uteservering har kvällssol ända till solnedgång?
*Var i Göteborg startade den första ballongflygningen?
*Var finns ett ej fungerande skåp för proppförsäljning?
*Vem var Ernst Jungen?
*Var ligger Linnégatan 34?
*Har det funnits en kolerakyrkogård i Linné?
*Järnet som kom till Göteborg under 1600 – 1800-tal, var kom det ifrån?

OSCAR ii

Många göteborgare har säkert hört ryktena om att den svenske kungen skulle haft en övernattningslägenhet på Linnégatan, där han träffade kvinnor som inte var Drottningen.
Sant eller inte men det är en bra historia. Huset som pekas ut är Linnégatan 9. Huset stod klart 1899 och det var ett pampigt hus med bl.a kristallglas i fönsterna och stora eleganta salonger. Skvallret säger att byggmästaren enbart var bulvan åt kungen och att det var Oscar II som egentligen ägde huset. Det sägs att på våningsplan två ska det ha funnits en skylt och på den skulle det ha stått: ”Rederiet för ångaren Sofia”, alltså kungens maka. Uttryck för mansgriseri eller lögn men så förtäljer historien. Här ska alltså kungen ha bott och haft hemliga rendez-vous med de göteborgska älskarinnorna. Det verkar också belagt att han hade utomäktenskapliga barn i Stockholm. Ett annat rykte säger att Götaverkens grundare skulle vara son till Oscar II. En känd sångerska vid Stora teatern sägs också ha fått barn med kungen. Nåja, kungen var gammal och sjuklig, så hur mycket av detta som stämmer, det vet ingen mer än Oscar II själv. I sammanhanget tillhör också en ”utsmyckning” på huset mittemot, Linnégatan 16. Där ska det ha suttit en ”djävulsmask” som ska ha varit ditsatt med mening, för att kungen skulle se den på en gång när han vaknade på morgonen. Tyvärr är det inte säkert att detta stämmer, för det var relativt långt mellan husen och enligt uppgift byggdes huset ett par år före kungens hus…

KVÄLLSOL

Restaurang och Bar Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) har den uteservering i trakten som har kvällssol längst (ända till solnedgång)

BALLONGFLYGNING

Första kända ballongflygningen i Göteborg startade vid Pustervik, den 13 augusti 1872 och i korgen satt en fransman vid namn Théodore Sivel och med sina två passagerare flög dem ända bort till Partille.

PROPPSKÅP

Ej fungerande skåp för proppförsäljning vid Linnégatan 14. När det fungerade kostade ett stycke propp 6.50 kronor.

ERNST JUNGEN

Ernst Jungens plats (Linnégatan/Landsvägsgatan) heter så för Ernst var lärare på Nordhemsskolan. Ev. är platsen inte döpt efter hans insatser som lärare utan han var också stadsfullmäktiges ordförande i 28 år. Dock hade det varit trevligt att döpa en ”piazza efter en professore”!

LINNÉGATAN 34

Till vänster om Hemköp på Linnégatan, tar ni trapporna upp mot Risåsgatan. Halvvägs upp ligger Linnégatan 34, väl dolt.

kolera

Området nedanför Skansen Kronan var kolerakyrkogård på 1700-talet.

järn

Järnet som kom till Göteborg under 1600 – 1800-tal, kom det mesta från Värmland.